Zoeken
  • vierprocent

Backstage bij de massagetherapeut

Maar waarom is mijn beroep als massagetherapeut een taboo? Enerzijds omdat veel te weinig mensen een massage nemen; anderzijds omdat het een intieme setting is waarbij een vertrouwensband tussen de professional en de klant cruciaal is.

Ik adviseer mijn mensen minstens één keer in de twee à drie maanden een massage te nemen. Zie het als een soort van APK van je lichaam. Maar één keer per maand een uurtje voor jezelf is verre van selfish! Alles waarom een massage goed voor iedereen is, heb ik al eens beschreven in een andere blog.

Een massageklant kleed zich uit tot op het ondergoed en dat is voor sommige mensen al een drempel. Ik als masseuse moet daar professioneel mee omgaan en dat is dus ook wat ik verwacht van mijn collega’s. Regelmatig vragen mensen aan mij of er wel eens vraag is naar happy ends. In één woord: Ja. Minstens één keer per week wordt daar naar gevraagd door mannen én vrouwen. “Maar hoe dan?” is vaak de volgende vraag. Nou, de meeste zeggen het met een omweg: “Doe je ook iets extra’s?” Waarop ik ‘niets vermoedend’ vaak antwoord: “Oh wil je dat ik ook je handen masseer?” De meesten haken daarna al af. Sommigen hebben wel de ballen om het direct te vragen. Daar kan ik dan ook rechtuit zeggen dat ik dat soort dingen niet doe. Ook wordt er wel eens een geldbedrag aan gekoppeld, maar dat is voor mij geen reden om het wel te doen. Ik vind het belangrijk dat je als masseur jouw professionaliteit behoudt. Je hebt niet voor niets een opleiding gevolgd (althans dat hoop ik! Aangezien de opleiding niet verplicht is) en hebt een doel om mensen soepeler te maken en ontspanning in het lichaam te brengen.

Erger nog vind ik het wanneer het andersom is. Laatst kwam iemand naar me toe die onzedelijk betast was door een masseur. Ze wist niet goed wat ze er mee moest doen, omdat ze zich schaamde. DOE ALTIJD AANGIFTE! Zulke mensen moeten zo snel mogelijk hun baan kwijt raken, want dit is niet hoe mensen met elkaar moeten omgaan. Ik geef altijd bij mijn klanten aan: mocht ik te hard of te zacht masseren, zeg het. Dan kan ik er nog iets aan doen. Maar ook wanneer je ergens niet prettig over voelt, hoe klein dan ook, geef het aan! Vind je het een verschrikkelijk liedje, staat de muziek te hard, wil je liever geen olie op je handen, doen je schouders te veel pijn, ben je zijn/haar gekwebbel zat of wat dan ook, zeg het! Alle masseurs horen hier geen probleem van te maken en hun werkwijze aan te passen. Ook achteraf na de massage kun je nog steeds iets aangeven. “Mijn kuiten waren wel erg beurs!” “Ik heb flinke hoofdpijn gekregen na de massage.” Dan kan de masseur er rekening mee houden voor de volgende keer of eventueel nog wat tips geven om de ontstane kwalen te verhelpen.

Of ik er nooit gek van word als mensen naar happy ends vragen? Ja, soms wel. Vaak ook omdat het dezelfde mensen zijn. Waarom ik hen dan nog masseer? Omdat er momenteel in de algemene voorwaarde beschreven staat dat de massage direct gestopt wordt en volledig betaald dient te worden. Naast het fysieke vertrouwensaspect zijn ook alle gesprekken 1000% vertrouwelijk. Zowel vanuit de massagetherapeut naar de klant maar al helemaal vanuit de klant naar de massagetherapeut! Massage is vaak meer dan een ontspanning van het lichaam; ook de mentale rust is onderdeel van een massage.

Soms vragen mensen aan mij waarom een massage ‘zo duur‘ is. Veel mensen vergeten even dat er 21% belasting op zit (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de kapper). Jouw uurtje masseren, kost de masseuse vaak het dubbele van de tijd. Ja dag, hoe dan? Naast de administratie, het schoonmaken van de ruimte en de bergen was, is het ook vooral heel intensief. Het kost veel fysieke maar ook mentale energie. Om lichamen soepel te laten lopen, stop ik veel van mijn energie erin. Dit alles is geen probleem. Maar bijvoorbeeld acht uur achter elkaar van 0900 tot 1700 uur masseren op een dag om zoals bij een kantoorbaan, dat is niet mogelijk. Ja, tenzij ik al met mijn veertigste met verplicht vervroegd pensioen wil gaan.

Wat ik zo leuk vind aan mijn baan is dat ik vaak binnen een uur een heel lichaam zie veranderen: van complete stress naar totale ontspanning. De weg er naar toe is niet altijd pijnvrij (mijn klanten weten dat maar al te goed). Maar wanneer ik dan een dag later even controleer of alles nog steeds goed gaat, krijg ik vaak een positief antwoord. Dit maakt mij gelukkig!

De laatste en meest gestelde vraag is wanneer iemand nou een keer aan de beurt is voor een massage. Heel simpel: maak een afspraak! Ik kan niet garanderen dat ik diezelfde dag (en soms zelfs diezelfde week) tijd heb. Maar wanneer je geen afspraak hebt, zal de afspraak ook niet sneller gemaakt kunnen worden.

Hopelijk heeft deze blog jullie voldoende inzicht gegeven achter de schermen van mijn beroep. Er rest jou nu niets dan een massagepraktijk op te bellen en een afspraak te plannen!


2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven