top of page
Zoeken
  • vierprocent

Steun de lokale ondernemer!

Bijgewerkt op: 12 aug. 2021

Als ondernemer heb ik veel bewondering voor alle ondernemers. Veel consumenten hebben weinig besef van wat er allemaal schuilgaat achter het runnen van een onderneming. Naast het feit dat er vele regelementen zijn waaraan je moet voldoen, zijn er nog andere randzaken die gemakkelijk kunnen over het hoofd worden gezien. Toen ik in 2017 mij in de massagewereld begaf, groeide mijn bewondering steeds meer. En nu kan ik alleen nog maar meer stimuleren om lokaal te shoppen!


Eens een kijkje in het kostenplaatje van een massage. Soms wordt wel eens gezegd dat een massage heel duur is. Dit is een grof kostenplaatje maar deze kosten komen natuurlijk ook voor bij andere ondernemers zoals nagelstylisten, schoonheidsspecialisten of de kleine lokale ondernemer!

Wat verdient een gediplomeerd sportmasseur gemiddeld? In het voorbeeld wordt uitgegaan van een massage van 60 minuten. De kosten hiervan zijn €51,50.

€51,50 - €8,94 (21% belasting; kappers hebben bijvoorbeeld een belastingtarief van 9%) - €16,19 (vasten lasten; locatie, g/w/l, verzekeringen, materiaal, vervoer, et cetera) = €26,37

Dit klinkt als een prima uursalaris! Maar dan komen de randzaken:

30 minuten voorbereiding 60 minuten masseren 30 minuten nieuwe afspraak maken, betalen, advies geven en schoonmaken = 120 minuten (dus €13,19 per uur voor de directe werkuren) Maar er is nog meer: Administratief werk (cliëntendossiers bijwerken, afspraken plannen, facturen maken, betalingen controleren, boekhouding en belastingaangifte) Social media updaten Website updaten Informatie opzoeken over specifieke client vragen (zoals bij blessures, allergieën of preventie) Bestellingen plaatsen Overige schoonmaakwerkzaamheden zoals de was Hiervoor ben je gemiddeld minstens 40 uur per maand kwijt.


En tot slot is het van belang dat er met regelmaat cursussen worden gevolgd; dan wel om het assortiment uit te breiden of op de hoogte te blijven van de nieuwste (wetenschappelijke) kennis binnen het vakgebied. Zo’n cursus kost ongeveer €150,- voor een dagcursus tot wel €900,- voor een meerdaagse cursus. En vaak moeten er ook weer nieuwe materialen voor worden aangeschaft.

Deze indirecte werkuren zijn natuurlijk 'onbetaald'. Dus een uursalaris van €13,78 gaat niet helemaal op. Maar daar tegenover staat wel veel voldoening wanneer je de tevreden cliënten ziet.


Kortom, achter jouw uur van ontspanning gaat veel meer schuil dan je misschien in het begin had beseft. Maar wat zeker is, is dat alle kleine ondernemers met heel veel liefde aan het werk zijn. Hopelijk was dit weer een leuke informatieve blog!


En dus in de herhaling: steun je lokale ondernemers!


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page