top of page
Zoeken
  • vierprocent

Zoveel voordeel dus maak die afspraak

Meerdere mensen vroegen mij welke effecten een massage heeft. Daarnaast hoor ik veel mensen zeggen: “Ja ik sport toch niet zoveel” “Ik doe wat fitness maar ik train echt niet zo zwaar hoor!” Maar geloof me IEDEREEN heeft baat bij een goede massage. Daarbij leg ik de nadruk op “goede”, aangezien de ene massage niet de andere is. Kort zal ik in een introductie geven in de massagewereld om vervolgens te vertellen waarom jij snel een masseur/masseuse zou moeten bellen om een afspraak in te plannen.

Globaal bestaan er twee stromingen in de massagewereld: Wellnessmassage en sportmassage. Onder wellnessmassage vallen de ontspanningsmassages zoals hotstone, bamboe, lomi lomi, stoelmassage, lymfedrainage en bindweefselmassage. Veel van deze massages zijn te boeken bij saunacentra en maar ook bij de reguliere massagesalons. Deze massagestroming is voornamelijk gericht op ontspanning. De andere stroming is een hele andere tak van sport (goede woordgrap, hé?): sportmassage. Binnen de opleiding sportmassage krijg je niet alleen het massagegedeelte, anatomie en fysiologie uitgelegd maar wordt er ook meer ingegaan op blessurepreventie, blessures en functieonderzoeken (zoals bekend van de fysiotherapeuten). Als sportmasseur mag je nooit een diagnose stellen maar goed opgeleide masseurs weten bijna evenveel als een fysiotherapeut als het gaat om de veelvoorkomende blessures. Alle mensen die binnenkomen met blessures of bepaalde lichamelijke aandoeningen zullen vaak in overleg met andere medische deskundige zoals de huisarts of fysiotherapeut behandeld worden. Sportmassage kan worden toegepast ter ontspanning of juist ter stimulans voorafgaand aan een wedstrijd of belangrijk sportevent.

Zo en dan nu een rijtje met voordelen die je kunt ervaren van een (sport)massage. Ik zal me vooral richten op de sportmassage omdat ik daarin ben opgeleid, maar sommige voordelen gelden ook bij een wellnessmassage.

  1. Massage zorgt voor een betere spierherstel na je workout Als je bijna niet meer kunt lopen na een heftige legday kun je na een massage van tien minuten je al een stuk beter voelen. Een pretje is het niet, moet ik eerlijk vertellen maar het werkt zeker! Dit kwam ook uit het onderzoek in Journal of Strenght and Conditioning Research. Daarnaast kan massage de hoeveelheid groeihormoon verhogen die zorgt voor een beter weefselherstel en weefselvernieuwing. De neurotransmitter Serotonine zorgt voor een positieve invloed op ontspanning en humeur. Maar belangrijker nog is de herstelfunctie: Serotonine bevindt zich in hoge concentratie in de bloedplaatjes. Tijdens het sporten doe je eigenlijk niks anders dan je spierweefsel beschadigen. De bloedplaatjes stappelen zich op rondom de beschadigingen en geven dan Serotonine af. Dit zorgt ervoor dat de kleine bloedvaatjes rond het beschadigde gebied samentrekken en versnelt daardoor het weefselherstel.

  2. Zeg maar “dag” tegen je grumpy humeur Zodra je van de tafel afstapt, zul je al lekkerder in je vel voelen. Dit lijkt niet alleen maar zo, het is ook echt zo. Bij massage wordt je ‘arousal’ verlaagt. Arousal is eigenlijk niets anders dan je staat van alertheid. Ook je humeur gaat er op vooruit: somberheid, spanning en angst nemen significant af. En deze effecten houden langer aan dan de fysiologische effecten die na een half uurtje al weer afnemen. Zelfs mensen met een depressie ervaren de voordelen van een massage. De onderzoekers uit Taiwan hebben na 17 onderzoeken te analyseren, geconcludeerd dat de massagetherapiesessies depressieve symptomen verminderd. Het is niet precies duidelijk welke massageprotocollen het effectiefste zijn. Daar moet nog extra onderzoek naar worden gedaan.

  3. Een boost voor je imuunsysteem Naast het feit dat je beter hersteld en het gevoel dat je lekkerder in je vel gaat zitten, dringen de effecten door tot diep in je lichaam. Een onderzoek van Cedars-Sinai Medical Center toont aan dat er na een Zweedse massage veranderingen in het imuunsysteem plaatsvonden. De mensen die een massage ondergingen kregen een boost in het aantal circulerende lyphocyten. Dit zijn de witte bloedcellen die infecties bestrijden. Dus geen snotterneus of griepjes meer voor jou!

  4. Een verbetering van je nummer twee bezoekjes Zelf ben ik geen voorstander van medicatie en denk dat de meeste oplossingen te vinden zijn in goede voeding. Maar een onderzoek in het international Journal of Nursing Studies bekeek wat de effecten waren van een massage bij obstipatie. Er werden twee groepen gevormd die beide dergelijke buikklachten hadden. De eerste kreeg laxeermiddelen met abdominale (buik) massage en de tweede groep kreeg alleen de laxeermiddelen. Na acht weken bleek de groep met massage minder gastroinstestinale problemen en minder buikpijn te hebben dan de andere groep. Ook konden ze vaker naar de wc voor hun nummer twee.

  5. Kromlopen van de rugpijn hoeft niet meer Oké, het zal waarschijnlijk niet het reddende wondermiddel zijn. Maar alles is beter dan de medicatie om de pijn in je onderrug te onderdrukken. Er kwamen goede resulaten uit een onderzoek in Pain Medicine. Mensen met chronische lage rugklachten kregen tien massages. En ongeveer de helft daarvan merkte verbeteringen, die ook klinisch controleerbaar waren. 75% van de mensen met voelbare verbeteringen na twaalf weken hadden na 24 weken nog steeds voordelen van de massages.

  6. Sleep well, move better Dat een massage zorgt voor ontspanning mag duidelijk wezen. Dit komt omdat het het centrale zenuwstelsel beïnvloed, je hartslag en ademhaling vertraagt. Er komen bij een massage veel hormonen en neurotransmitters vrij. Zoals de eerder genoemde neurotransmitter Serotonine. Deze beïnvloed niet alleen het weefselherstel, maar reguleert je stemming, eetlust, slaap en seksuele zin en verbetert daarnaast ook ontspanning en tevredenheid. De hormonen Oxytocine, betrokken bij hechting aan mensen, en de bekende Dopamine stijgen door massage. Dopamine heeft invloed op beloning, inspiratie en plezier en zorgt voor een betere focus. Er stijgen niet alleen bepaalde hormoonniveaus: Adrenaline, Noradrenaline en Cortisol dalen! Cortisol is beter bekend als het stresshormoon. Door al die ontspanning verbeterd natuurlijk ook je slaappatroon. Daarnaast is rugpijn een veel voorkomende klacht bij slaapproblemen. In een onderzoek van de University of Miami hebben 30 volwassenen met chronisch lage rugpijn twee keer per week, vijf weken lang de dag gestart met een massage van 30 minuten. Ze werden ’s nachts minder vaak wakker en ze vielen sneller in slaap. De onderzoekers denken dat de vermindering van de pijn de slaapkwaliteit verbetert.

  7. Beter bewust van je eigen lichaam Wat veel mensen doen in mindfullnesstrainingen, kan je ook tijdens massage verkrijgen: lichaamsbewustwording. Dit gebeurt op een aantal manieren. Door aanraking van het lichaam ‘voelt’ je lichaam waar het ontspannen en gespannen is. Deze informatie kun je goed verwerken in je trainingen en je herstel. Je bent je beter bewust van je lichaam en de invloed van een workout op je lichaam. Ook wordt je propriocepsis verbeterd. Je proprio-wattes? Dat is een lichaamsfunctie die je houding en beweging registreert en beïnvloed. Je weet bijvoorbeeld met je ogen dicht het puntje van je neus te vinden of je voetzolen tegen elkaar te zetten. Dat wordt dus geregeld door zenuwen in je bindweefsel zoals in je spieren, pezen, gewrichtsbanden en botten. Bij massage worden deze zenuwvezels geprikkeld en ontvangen je hersenen signalen, waardoor het systeem wordt “gefijntuned”.

  8. Lekker in je vel Naast het figuurlijke ‘lekker in je vel’ zoals besproken bij punt twee, zorgt massage voor meer vertrouwen in het herstel van je lichaam. 75-80% van de sporters die na een training gemasseerd werden, hadden het gevoel dat ze minder last hadden van vermoeide of pijnlijke spieren dan voor de massage. Ook al is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat massage de flexibiliteit bevordert, werd dit wel ervaren door de sporters. De gemasseerde zijde voelde flexibeler aan dan de niet-gemasseerde zijde.

Kortom, genoeg redenen om nu een massagesalon op te bellen en een afspraak in te boeken. Sporter of niet sporter, IEDEREEN heeft baat bij een massage. Gun jezelf naast inspanning van sport, werk en sociale activiteiten, jouw momentje ontspanning: jouw vier procent. Als je vragen hebt over bepaalde blessures of dieper wil ingaan op bepaalde lichaamsprocessen, vraag het na bij je masseur/masseuse. Ze weten vaak veel meer dan je in eerste instantie zou denken.


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page